Home > Kompjuteri > Facebook Phishing – PAZITE gde upisujete šifru!
Share

Facebook Phishing – PAZITE gde upisujete šifru!

U toku dana pojavio se veliki broj poruka koje stižu normalno od “vaših prijatelja” ali sadrže samo link (i ne šalju ih stvarno vaši prijatelji).

Svi takvi linkovi koje sam video završavaju sa .be. Do sada zabeleženi sajtovi: atomclub.*, goldbase.*, whiteflash.*, silvertag.* ili bilo koji link koji otvara login stranu Facebooka.

Facebook Phishing - login koji to nije

Facebook Phishing - login koji to nije

Na slici su obeležena mesta o kojima treba voditi računa. Tu je naravno adresa sajta i logo (na nekim stranicama čak je i logo na svom mestu). Evo kako stvarno izgleda Facebook login:

Facebook login

Facebook login - pravi

Zajedničo za sve ove linkove je da vas posle otvaranja vode na stranicu koja grafički izgleda identično Facebooku i od vas traži da unesete korisničko ime i šifru. TO NIKAKO NE RADITE ! ! ! Uvek dobro provererite da li je sajt gde upisujete podatke baš onaj koji treba da bude.

Reč je o tzv. phishing sajtu koju vam tako krade šifre i dalje širi “zarazu”. Ako dobijete ovakvu poruku obavestite onog ko vam je poslao da mora da promeni šifru (objašnjenje na sajtu Facebook-a).

UPDATE: “Problematični” domeni: [e2i]atomclub.de[/e2i], [e2i]goldbase.de[/e2i], [e2i]whiteflash.de[/e2i], [e2i]silvertag.de[/e2i], [e2i]yospace.be[/e2i], [e2i]greenbuddy.be[/e2i].  Zahvaljujem se @ITkutak, @Krsto i @Miss Cybernaut

Related Posts

  1. Novi Wordpress plugin: mm-email2image
  2. Telekom Srbija & nepismenost
  3. Grmi, seva, zemlja se trese
  4. Technorati
  5. Evo ga Mars !
Categories: Kompjuteri Tags:

Autor: Milan Milošević

Urednik i vlasnik sajta. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire. Završava fiziku na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima, astronomiji i slobodnom softveru.

  1. May 24th, 2009 at 22:00 | #1

    Samo da pridodam i sajt yospace.be ;)

  2. May 24th, 2009 at 22:49 | #2

    Moj prilog – sajt greenbuddy.be :)

    Dakle ne vidim ni jedan racionalan razlog da se korisnici iz Srbije medjusobno dopisuju na engleskom i to masovno. Kome to nije sumnjivo, ne znam sta da mu kazem. :D

  3. May 24th, 2009 at 23:00 | #3

    Meni je prvo stiglo od ljudi koji ne znaju srpski. Neki IT experti :) )))

  4. May 24th, 2009 at 23:13 | #4

    Opera izbacuje upozorenje da su verovatno u pitanju lazni sajtovi, pa ko i pored toga ostavi sifru onda je i zasluzio da mu nalog bude preuzet…

    Inace je meni interesantno otkud to da bas koriste .be. Pre bih ocekivao da koriste neki africki ili azijski domen za koji i ne postoji tolika verovatnoca da ce vas zaista goniti…

  5. May 25th, 2009 at 00:09 | #5

    Nema na čemu, 300eura :) (i to samo zato što si na FB-u koristio “zabranjenu” frazu) :) )

  1. May 24th, 2009 at 23:45 | #1
  2. May 25th, 2009 at 00:50 | #2